Aamulla 29.9. Asikkalassa oli jännittyneitä ja odottavia ilmeitä sekä kuumeinen hyörinä viimeisten valmistautumisien parissa. Rinkkojen pakkaaminen ja ryhmävarusteiden haaliminen kasaan oli käynnissä. Oma vaellukselle lähtö on aina eriasia kuin vaelluksen ohjaaminen ja johtaminen.
Oppilaille oli annettu etukäteen selkeät vastuualueet ja päivät. Listalla oli mm. ensiapuvastuut, ympäristövastuut, suunnistus / reittivastuut ja tietenkin johtamisvastuut. Vaelluksen suunnittelu oli alkanut jo viikon alussa ennakkotehtävillä ja suunnittelulla sekä varustautumisella / varusteiden tarkastamisella.
Edessä oli pitkä "moottorimarssi" kohti Lieksaa, Timitran Hostellia, joka toimi tukikohtana ja vaelluksen logistisena tukena. Aamupäivän aikana kaikki tarvittava oli saatu kasaan ja silti mielessä pyörii ajatus, "mitä unohtui, onko kaikki tarvittava mukana".
|
Tauko Mikkelissä |
Säätiedotus oli luvannut vähintäänkin vaihtelevaa syyssäätä, vettä, räntää, lunta ja pakkasta. Ennakkoon asioihin voi valmistautua, mutta maastossa vasta selviää kohtasiko varustautuminen vallitsevia olosuhteita, tämä olikin yksi keskeisiä opinpaikkoja oppilaille. Omakohtaisesta kokemuksesta kumpuaa tulevan luonto-ohjaajan ammattitaito.
|
Maa valkoisena, ensilumi on tosiasia |
Perillä Timitranlinnassa hiottiin vielä viimeiset reittisuunnitelmat ja turvallisuusasiakirjat, vasta myöhään illalla päästiin lepäämään lakanoiden väliin, viimeistä kertaa ennen kuuden päivän vaellusta, varalle oli varattu vielä yksi päivä jos aikataulu tai esim. sää aiheuttaa vaelluksen venymisen ajallisesti.
|
Ensimmäinen ruokatauko |
Lähtö tapahtui aamupäivällä 30.9. Teljon kohdalta (Lieksa-Kuhmo tien varresta), ensimmäinen ruokatauko pidettiin Otroskosken autiotuvalla, jossa saimme kokea ensilumen laskeutumisen maahan. Matka jatkui kohti Valamajoen autiotupaa, johon ryhmä viisaasti päätti jäädä yöksi. Kosketus erävaellukseen ja eräperinteisiin saatiin siis jo ensimmäisenä päivänä.
|
Ryhmä päätti yöpyä perinteisesti autiotuvalla |
Aamun koittaessa oli saatu ensikosketus vaeltamiseen, pimeällä suunnistamiseen ja yöpymiseen autiotuvalla. Autiotuvissa yöpyminen oli kaikille opiskelijoille uusi kokemus ja tästä syystä käytiin perusteellisesti läpi myös kuinka tuvilla toimitaan ja miten niistä pidetään huolta. Myös se, että ensin tulleet väistävät myöhemmin saapuvia matkaajia oli osalle uutta tietoa.
Toinen vaelluspäivä jatkuikin jo osittain tuttujen rutiinien siivittämänä, suunnistus, tauotus, henkilökohtainen huolto ja rinkkojen säätö.
Vaelluksen aikana pääsimme tutustumaan Änäkäisen sotahistoriallisiin maisemiin ja tutustumaan Salpalinjan linnoituksiin ja panssariesteisiin. Vaelluksilla on tärkeää että ohjaaja osaa kertoa jotain alueen erityispiirteistä ja samalla myös antaa ryhmälle mahdollisuus hieman irrottautua vaellusrutiineista ja tutustua ympäristöön ilman rinkan murhaavaa painoa.
|
Juoksuhautoja |
|
Luolabunkkeri |
Salpalinjan linnoitusrakenteita ja panssariesteitä Änäkäisen vanhoilla talvisodan taistelupaikoilla.
|
Bunkkeri ulkopuolelta |
|
Panssariesteitä |
Vaelluksen haasteelisempiin asioihin tutustuttiin loppuvaelluksella "hands on" tyylillä. Suurimmat opin paikat olivat suunnistus, tauotus, kommunikointi ja johtaminen sekä henkilökohtainen huolto (neste, energia, jalkojen huolto, tauotus ja pimeässä toimiminen) eikä "pummeilta" (lievä eksyminen) / päivien venymiseltä vältytty. Pisin päivämatka oli kuitenkin 35km, joka on jo kunnioitettava päivämatka ensimmäistä kertaa vaellukselle osallistuneilta oppilailta, kokeneemmatkin pitivät päivää jo raskaana.
Loppuvaelluksella ryhmä pääsi jo itsenäisesti soveltamaan saamiaan oppeja, erittäin hyvin tuloksin, tosin paljon opittavaa todettiin vielä olevan. Ainoa lääke tähän on tietenkin vaeltaminen ja taitojen itsenäinen harjoittelu, valmiita erävalluksen ohjaajia ei vielä tällä reissulla valmistunut, mutta loistava alku oppimiselle ja kasvamiselle ohjaajaksi oli tosiasia.
Kokonaismatkaa vaellukselle kertyi 110km ja se toteutettiin: Karjalan Kierros, Karhunpolku välillä Teljo - Ruunaa, Siikakoski. Ajankohta 29.9.-5.10.2013 (vaellusosuus 30.9.-5.10.2013)
bloggasi jonne
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti