perjantai 14. helmikuuta 2014

Liidaus eli alaköysittely kiipeilylajina

Sisäseinäkiipeilykausi on kuumimillaan ja nyt on hyvä aika treenailla tekniikat ja kunto kohdilleen kalliokiipeilykautta odotellessa. Kuten niin monessa muussakin asiassa, kiipeilyssäkin harrastus alkaa jostain ja kokemuksen myötä kehittyy johonkin suuntaan. Köysikiipeilyssä yleisin tapa tutustua lajiin on yläköysikiipeily. Jossain vaiheessa saattaa tulla mieleen, että olisi aika ottaa uudet haasteet vastaan ja halu kehittyä kiipeilyssä herää.

Seuraava askel yläköysittelystä (top roping) on sporttiliidi (sport climbing tai lead climing). Alaköysittelyssä pelin henki muuttuu, yläköysittelyssä otteen irrotessa seinästä köyteentulossa puhutaan normaalisti senteistä, alaköysittelyssä eli liidissä köyteentulo mitataa mahdollisesti jopa metreissä. Pelko liidiputoamisesta toimii usein tulppana liidaamisen aloittamiselle, mielestäni turhaan. Liidiputoaminen ei yleensä ole kauhean dramaattinen tapahtuma, tärkeää on varmistajan oikea toiminta ja kiipeilijän turvallinen / varma köysitekniikka.Varmistaminen
Liidatessa varmistajan rooli korostuu, pitää osata antaa kiipeilijälle köyttä sopivassa suhteessa korkeuteen ja pulttiväliin (run out). Varmistajan tulee osata omalla liikkumisellaan, sijoittumisellaan ja köysityöskentelyllään varmistaa, että jos köyteentulo (putoaminen) tapahtuu, hän omalla aktiivisella toiminnallaan pyrkii tekemään köyteentulosta mahdollisimman turvallisen ja pehmeän. Kiipeilyköyden tehtävä on venyä, venyminen imee itseensä iskuenergiaa ja sitä kautta pehmentää putoamista. Jos köyttä ei ole ulkona (kiipeilijällä) paljoa, putoaminen voi olla kovempi, kuin tilanteessa jossa köyttä on ulkona paljon (kiipeilijän ollessa korkeammalla reitillä). Varmistaja saattaa jopa syöttää lisää köyttä kiipeilijälle, jotta putoamista saadaan "pehmennettyä" köyden avulla. Joissain tapauksissa varmistaja saattaa jopa hypätä ylöspäin putoamisen tapahtuessa, näin hän pehmentää putoamista omalla ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä ja toimii samalla kuitenkin vastapainona, lopputuloksena voi olla että sekä kiipeilijä että varmistaja on ilmassa. Tätä kutsun "dynaamiseksi varmistamiseksi". 

Pultit
Kiipeilijä varmistaa itseään seinään / kallioon kiipeilyn edetessä. Varmistaminen tapahtuu pulttiin joita on reitillä vaihtelevasti. Sisäseinillä pulttiväli voi olla noin metrin ja kalliolla pulttiväli vaihtelee metristä kahteen, joillain reiteillä pultteja on vain paikoissa joissa luonnollinen varmistus (kiilat, mekaaniset kiilat jne) on erittäin vaikea tai mahdoton.
Metrin pulttiväli voi tarkoittaa maksimissaan noin 2 metrin putoamista + köyden venyminen ja ulkona olevan köyden määrä.

Köysityöskentely
Kiipeilijän kannalta klippaaminen (clipping) on tärkeä taito jota kannattaa harjoitella paljon molemilla käsillä. Klippaaminen alkaa jatkon (quickdraw) kytkemisestä pulttiin (bolt) joka on seinässä / kalliossa ja köyden kytkemistä jatkoon.

Köyden klippaaminen jatkoon
Klikkaa kuva suuremmaksi.
Liidilinja välivarmistuksilla

Kiipeilijän etenemistä reitillä voi kuvainnolisesti verrata "mittarimadon" etenemiseen. Kiipeilijän tehtävä on kommunikoida varmistajan kanssa, ja täten kontrolloida kuinka paljon "löysää köyttä" on kiipeilijän ja varmistajan välillä. Tärkeää on myös se, että kiipeilijä osaa pyytää lisää köyttä kiipeilyn edetessä tai klipatessa. Liian kireä varmistuslinja voi nykäistä kiipeilijää ja aiheuttaa turhan putoamisen. Reitin lopuksi klipataan / kytketään köysi yläankkuriin / laskeutumisankkuriin ja laskeudutaan alas kuten yläköysikiipeilyssäkin.

Pultti kalliossa
Tyypillinen yläankkuri reitin päässä
Varmistuslaite (ATC), jatko ja köysiLiidaaminen kannattaa aloittaa esimerkiksi sisäseinällä jossa on tiheä pulttiväli tai tutulla kallioreitillä joka on selkeästi omalla "mukavuusalueella".

Suosittelen lämpimästi liidaamisen aloittamista suunnitelevalle liidikurssille menemistä ja sitä kautta oikean / turvallisen tekniikan omaksumista. Kursseja järjestää kiipeilyseurat, sisäkiipeilyseiniä pyörittävät tahot ja kiipeily-yrittäjät ympäri Suomea.

Liidaaminen avaa kiipeilystä uuden maailman ja syventää harrastuksen henkistä ja psyykkistä puolta. Yläköysittely rajaa kiipeilyä aina tietylle linjalle ankkurin alle, mutta liidatessa voi edetä vapaammin esimerkiksi sivusuunnassa tai mutkitellen reitin mukaan. Lopuksi vielä rohkaiseva pointti, vanhemman kiipeilykulttuurin maissa kiipeily saatetaan aloittaa suoraan liidaamisesta, joten ei muuta kuin kurssille ja liidaamaan!

bloggasi jonne

1 kommentti: