torstai 21. marraskuuta 2013

Seinäkiipeily: ovi kiipeilyn ihmeelliseen mailmaan

Kiipeilykausi alkaa vähitellen siirtymään, säiden myötä, ulkoa sisälle. Ulkokiipeilyssä on tauko kunnes jäänmuodostus ajaa jääkiipeilijät takaisin kalliolle jäärautoineen ja hakkuineen. 

Sisäseinäkiipely- tai seinäkiipeilykausi on alkanut. Seinäkiipeily on loistava tapa tutustua kiipeilyyn, kiipeilyssä vaaditaviin taitoihin ja siinä tarvittaviin välineisiin kontrolloidussa ja valvotussa tilassa. Tämä on tärkeää erityisesti kokokeiluavaiheessa ja harrastuksen alkutaipaleella. 

Kuten kaikki uudet lajit, myös kiipeily kannattaa aloittaa kurssilla. Käymällä kurssin löytää samanhenkisiä ihmisiä (kiipeily ulkona tai sisällä vaatii yleensä kaverin) ja saa varmasti riittävän koulutuksen, näin homma pysyy turvallisena. Tärkeää on myös se, että oikeaan kiipeilytekniikkaan pääsee käsiksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mieluiten jo kokeilun yhteydessä. Näin vältytään mm. turhilta vammoilta ja vaaratilanteilta. Vaarana on myös, että kiipeilystä voi muodostua turhauttava / negatiivinen kokemus, jos perusasiat ei ole hallussa.

Seuraavaksi muutamia keskeisiä myyttejä kiipeilystä selityksineen:

"En pysty kiipeämään, minulla on korkeanpaikankammo"

Korkeanpaikankammo määritellään yleisesti siten, että henkilö laumautuu ja menettää toimintakykynsä osittain tai täysin jouduttuaan altistetuksi korkeudelle. Hyvin usein tähän liittyy myös ongelmia tasapainoelimien kanssa ja / tai huimausta. Yleistä on myös, että korkeanpaikankammo sotketaan korkeanpaikanpelkoon, joka on tervettä ja kuuluu yhtenä osana itsesuojeluvaistoomme. Terve korkeanpaikanpelko ei ole este kiipeilyharrastuksen aloittamiselle ja se pitää toiminnan turvallisena.

"En varmaankaan pysty kiipeämään, koska käteni eivät ole kovin voimakkaat"

Kiipeilyharrastuksen alussa n. 80% kiipeilystä tapahtuu jaloilla ja 20% käsillä, keskeisin tehtävä käsillä on pitää tasapaino ja vartalo lähellä seinää, näin jalkojenkäytöstä saadaan madollisimman suuri hyöty irti. Tekniikan merkitys on suuri, voiman käyttön ja voimaharjoittelun aika on vasta myöhemmin. "Pelkillä" käsillä kiipeäminen uuvuttaa nopeasti ja altistaa vammoille.

"Pelkään loukkaantumista, jos putoan korkealta"

Yläköysikiipeilyssä putoamisia ei pääse syntymään kun asiat on tehty oikein, välineet ovat toimintaan tarkoitettuja ja tarkastettuja. Jos ote lipeää otteilta kiipeilyn aikana, kiipeilijä tulee köydenvaraan. Tällöin puhutaan noin 10-30cm matkasta, jonka kiipeilijä tulee otteilta alaspäin köydenvaraan. Tämä johtuu siitä, että köysi joustaa (venyy) ja pehmentää köyteentuloa, näin köyden kuuluukin toimia.Kiipeilyn aloittaminen sisäseinällä on loistatava tapa tutustua kiipeilyyn lajina ja kuntoilumuotona. Kokemuksesta voin suositella kiipeilykurssin suorittamista talvella sisäseinällä ja keväällä kiipeilyn jatkokurssi jo kalliolla. Tällä tavalla keho on tottunut kiipeilyyn talven aikana ja perustekniikat ovat mukavasti hallussa. Keväällä kalliokauden alkaessa on suuri mahdollisuus, että kalliokiipeily rupeaa "kutkuttelemaan" mukavasti ja luonteva kehittyminen kiipeilyssä saa uuden ja mukavan ulottuvuuden ulkona.

Kiipeily on lajina kiitollinen aloittaa, kehittyminen on yleensä nopeaa ja motivoivaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen asettaa omat tavoitteet itse ja kiipeää juuri siten mikä hyvältä tuntuu. Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kiipeily ei ole suorituskeskeinen laji vaan löytöretki omaan itseen. Kehittyessään se on myös aivan loistava ja kokonaisvaltainen tapa nauttia luonnosta.

Mitä kiipeily sisällä tarjoaa sitten jo kokeneemmalle kiipeilijälle? Vastaus on helppo, loistavaa lajiharjoittelua kesää varten ja aikaa kehittää omaa tekniikkaa kallioilla odottavia reittejä silmälläpitäen (jotka ei edellisellä kaudella välttämättä noussut puhtaasti toppiin). Liidiharjoittelu on myös turvallista aloittaa sisäseinällä ja suositeltavaa on, että kurssin kautta haetaan viimeisin tieto, taito, asenne ja tekniikka liidauksen aloittamiseen. Liidauksen perusasisoita ovat kiipeilijän aktiivinen varmistaminen, jatkojen käsittely, köysityöskentely ja klippaukset, sisäseinä on loistava paikka harjoitella nämä taidot hyvälle tasolle, ennen kalliolle siirtymistä.

Kiipeilykursseja järjestetään nyt sisäseinillä ympäri Suomea, rohkeasti vaan mukaan kurssille ja kiipeämään! Näin mekin teemme, kurssit ovat alkamassa ja oma treenikausi on käynnistymässä. Nähdään seinillä!

Bloggasi jonne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti