tiistai 10. joulukuuta 2013

Talviretkeily ja talvesta nauttiminen

Talviretkeily, lumi, hiljaisuus ja valkoisen maiseman läpi vaeltaminen on minulle henkilökohtaisesti sykähdyttävä ja inspiroiva kokemus, aina vain uudestaan ja uudestaan.

Retkeillessä talvisessa luonnossa liikkumisen apuna käytetään lumikenkiä tai metsäsuksia. Hyödyllisiä apuvälineitä ovat myös rinkka ja / tai ahkio. Liikkumisen lisäksi listalle pääseen kokojoukko tärkeitä varusteita: talveen soveltuva teltta, talvimakuupussi, paksu ja lämmin makuualusta(t), termospullo, keitin (sprii- tai monipolttoainekeitin, kaasu toimii huonosti pakkasella), puukko ja kirves, tulentekovälineet ja sytykkeitä sekä erityisesti lämpimät vaateet ja lämpimät vaihtovaatteet.

Liikkuminen
Lumikengät ovat yleistyneet Suomessa nopeasti ja kenkien kehitys on ollut merkittävää vuosien varrella. Lumikengillä retkeillessä avuksi kannattaa ottaa sauvat, lumikenkien kantavuus on myös tärkeää, varsinkin jos selässä on rinkka tai perässä ahkio tuomassa painoa ja vastusta.

Jääkiipeily on myös yleistymässä kovaa vauhtia, siinä kovia juttuja edustaa jäähakut, jääraudat ja muut kalliokiipeilystäkin tutut varusteet.


Luonto
Talvella retkeily ja vaeltaminen on erillaista kuin kuivan maan aikaan, tosin tavi on armelijaampi kuin loppusyksyn kostea kylmyys. Perusasioina on kuivana pysyminen ja riittävä lämmöntuotto. Lämmöntuotolla tarkoitan kehon omaa lämmöntuottoa, en niinkään ulkoisia lämmönlähteitä kuten nuotio. Lämpimänä pysymisen perusasioita on kuivana pysyminen, riittävä energiansaanti, nesteytys ja lihastyö. Hiihtäminen, lumikenkäily halonhakkuu, puiden etsiminen, lumisuojan rakentaminen ovat mm. hyviä tapoja pysyä lämpimänä. Nuotion rooli on kuitenkin merkittävä tauoilla ja varusteita huollettaessa (kuivaaminen, vaateiden vaihtaminen, ruuanlaitto jne.).
Termospullo on loistava keksintö, juomalla lämmintä nestettä lyömme kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lämmin neste auttaa nestetasapainon säilyttämisessä ja lämmin juotava lämmittää kehoa sisältä ulospäin, auttaen meitä pitämään elintärkeän ydinlämpotilan vakaana. 
Hikoilua aiheittavaa fyysistä työtä tulisi kuitenkin välttää, koska tällä tavoin kostuneet eristävät vaatekerrokset haihduttavat lämpöä tehokkaasti eivätkä eristä lämpöä enää tehokkaasti.

Yöpyminen
Tavisissa olosuhteissa yöpymisessä on tärkeää, että meillä on riittävä määrä eristettä ympärillämme pitämässä lämmön sisällä ja kylmän ulkona. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi makuualustaan. Vaikka meillä olisi kuinka paksu eristekerros ympärillämme, alapuolella eristeestä ei ole hyötyä jos se painuu kasaan. Kasaan painuessaan eristeen "läpi" muodostuu "kylmäsilta" maasta suoraan kehoon. Parhaatkaan eristeet eivät toimi, jos ne painetaan kasaan, koska on tärkeää että eriste sitoo mahdollisimman paljon ilmaa itseensä, jos ilma puristuu ulos, niin seurauksena on eristävyyden radikaali heikkeneminen. Siksi paksu eristekerros maata vasten on melkein tärkeämpää kuin erittäin kallis untuvamakuupussi. Itse käytän kahta makuualustaa talvella ja joskus vielä havukerrosta alustojen alla.
Nukkumaanmennessä kannattaa huoltaa energiavarasto ja nesteytys kuntoo, näin elimistöllä on pottoainetta lämmöntuottoon yönaikana. Ennen makuupussiin sukeltamista on hyvä myös jumpata itsensä lämpimäksi, näin
makuupussilla on lämpöä mitä pitää sisällään. Makuupusseja ja vaatteita voidaan yksinkertaisesti verrata termospulloon, jos termariin laittaa kylmää nestettä, se pysyy pitkään kylmänä ja sama myös toisinpäin, lämmin neste pysyy pitkään lämpimänä. 

Ruoka
Parasta talviretkeilyssä on mielestäni ehkä ruoka, talvella mukaan voi ottaa melkein mitä herkkuja tahansa, sisäfileestä homejuustoihin, ollaanhan kokoajan jääkaappipakastin lämpötiloissa. Toinen huomionarvoinen pointti on, että herkkuja saa syödä hyvällä omallatunnolla. Energiankulutus on talvisessa luonnossa sitä luokkaa, että kevyillä eväillä ei välttämättä edes pärjää. Jäätyminen kannattaa kumminkin huomioida ruokalistaa suunniteltaessa.


Lopuksi, talvella kaikki on hitaampaa ja rauhallisempaa, mikä olisi parempaa vastapainoa kiireiselle arjelle? Kaikki retkeilemään talviseen luontoon, se on meillä geeneissä!

bloggasi jonne

1 kommentti:

  1. Talviretkeilyhän on parasta retkeilyä. Hyviä pointteja perusjutuista, ja olen samaa mieltä erityisesti ruuasta. Saa syödä paljon ja epäterveellisesti. Voi, suklaa, pekoni, sun muut ovat ylimpiä ystäviä. Hienoa touhua! :)

    VastaaPoista