tiistai 16. huhtikuuta 2013

Seinille kiipeilyä...

Kulunut vuosi on ollut hyvin sisäseinäkiipeily painotteista, laajempien kiipeilykurssien vetäminen sisäseinällä ja vielä aina samassa paikassa saattaa muodostua haasteelliseksi. Kun seinä on rakennettu kiipeilijöiden ehdoilla ja lähtökohtaisesti huomioitu myös kurssitoiminta, on helppoa myöskin kouluttaa siellä. Rakenteelliset ratkaisut ja seinä levyjen pinnoitus (ns. kitkapinta) ovat harvoin olleet seinää rakennettaessa mielessä. Valitettavan usein nykyään törmää ns. massa seiniin jotka tilataan valmiina ratkaisuna halvalla tai sitten niin, että seinä on tullut paketissa liikunta hallia rakennettaessa periaatteella: kiipeily seinä pitää olla ja asiaan ei olla sen enempää syvennytty.

Hyvän kiipeilyseinän tunnistaa siitä, että se on muokattavissa helposti (reitit) ja ainakin yläköysikiipeilyn lisäksi seinällä on huomioitu alaköysikiipeily (liidaaminen) sekä boulderointi. Turvallisuusnäkökohtia unohtamatta.


Seinän suojaaminen valvomattomalta käytöltä.

Kun me ihmiset olemme erilaisia, se pitäisi huomioida myös sisäkiipeilyseinällä esim. kiipeilijän ja varmistajan välinen painoero on huomioitu siten, että reittien alla on lattian rajassa pultti tai lehtihaka johon kevyt varmistaja voi itsensä ankkuroida.

Loistavassa seinässä on sitten huomioitu jo köysitoiminnan ohjaamisen opettaminen ja sen tuomat lisähaasteet.


Toivottavasti tämä pohdinta osaltani päättää sisäseinäkiipeilykauden ja seuraavat pohdinnat tapahtuvat graniitin äärellä.

Bloggaus by Jonne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti